Zupa soczewicowa
Źródło: przepis własny
Składniki:
- 25-30 dag soczewicy zielonej albo czerwonej, lepiej zielonej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- passata albo puszka krojonych pomidorow
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3l litry wody
- śmietana
- składniki na bulion bądź kostka rosołowa
- ziele angielskie
- liść laurowy
- rozmaryn
- nasiona kolendry
- sól
- pieprz
Metoda:
Przygotowujemy bulion i wrzucamy soczewicę. Gotujemy ok 30 minut na wolnym ogniu.
Siekamy cebule, marchew trzemy na grubym tarle. wrzucamy na rozgrzaną lekko oliwę najpierw cebulę, potem marchew. Smażymy póki większość cebuli się nie zeszkli.
Do marchwi i cebuli wrzucamy pomidory, podgrzewamy. Zawartość patelni wrzucamy do garnka. Zabielamy lekko śmietaną. Doprawiamy - rozmarynu i czosnku nie należy żałować.
Comments
Post a Comment