Zielone tajskie curry

Źródło: Food at 52

Składniki:

  • 2 filety dorady lub labraksa czy innej białej ryby albo 2 filety kurczaka
  • 2 puchy mleka kokosowego
  • 4 łyżki zielonej pasty curry
  • 3 - 4 łyżki sosu rybnego
  • 1 - 2 łyżki cukru palmowego
  • 4 - 8 tajskich oberżyn
  • garść oberżyn groszkowych
  • garść słodkiej tajskiej bazylii
  • garść liści kafiru
  • garść świeżego zielonego pieprzu

Metoda:

Otwieramy jedną poszkę mleka i wybieramy ze dwie łyżki gęstej pasty, które wrzucamy do woka i na wolnym ogniu smażymy, póki się nie rozpuści i nie zacznie wyglądać na lekko oleiste. W idealnym mleku pojawią się oczka tłuszczu. Na to wrzucamy pastę curry (można zmrożoną) i smażymy parę minut, po czym dodajemy całe pozostałe mleko kokosowe, grzejemy. Na tym etapie dodajemy cukier i sos rybny, do smaku. Na dobrą sprawę danie jest gotowe i mniej więcej wyczujemy ostateczny smak.

W tym sosie umieszczamy kawałki kurczaka bądź ryby, dalej grzejemy i po chwili dodajemy blanszowane warzywa. Warto przemieszać, acz rybę delikatnie by się nie rozpadła za bardzo. Danie gotowe, podajemy z ryżem.

Comments

Popular Posts