Zielone tajskie curry
Źródło: Food at 52
Składniki:
- 2 filety dorady lub labraksa czy innej białej ryby albo 2 filety kurczaka
- 2 puchy mleka kokosowego
- 4 łyżki zielonej pasty curry
- 3 - 4 łyżki sosu rybnego
- 1 - 2 łyżki cukru palmowego
- 4 - 8 tajskich oberżyn
- garść oberżyn groszkowych
- garść słodkiej tajskiej bazylii
- garść liści kafiru
- garść świeżego zielonego pieprzu
Metoda:
Otwieramy jedną poszkę mleka i wybieramy ze dwie łyżki gęstej pasty, które wrzucamy do woka i na wolnym ogniu smażymy, póki się nie rozpuści i nie zacznie wyglądać na lekko oleiste. W idealnym mleku pojawią się oczka tłuszczu. Na to wrzucamy pastę curry (można zmrożoną) i smażymy parę minut, po czym dodajemy całe pozostałe mleko kokosowe, grzejemy. Na tym etapie dodajemy cukier i sos rybny, do smaku. Na dobrą sprawę danie jest gotowe i mniej więcej wyczujemy ostateczny smak.
W tym sosie umieszczamy kawałki kurczaka bądź ryby, dalej grzejemy i po chwili dodajemy blanszowane warzywa. Warto przemieszać, acz rybę delikatnie by się nie rozpadła za bardzo. Danie gotowe, podajemy z ryżem.
Comments
Post a Comment