Zielona pasta curry

Źródło: Food at 52

Składniki:

  • 30- 40 małych zielonych chillies (tzw. bird's eye)
  • 30-40 długich, małych zielonych chili (tzw. finger chillies)
  • duża szczypta soli
  • dwie łyżki poszatkowanego drobno galangal
  • cztery łyżki drobno poszatkowanej trawy cytrynowej
  • dwie łyżki drobno posiekanych liści kefiru, tfu, kafiru
  • półtorej łyżki posiekanych korzeni kolendry.
  • pięć łyżek posiekanych czerwonych szalotek
  • trzy łyżki posiekanego czosnku
  • jedna łyżeczka niesiekanej pasty z krewetek
  • 10 nasion białego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, uprażonych na sucho i rozbitych w moździeżu
  • pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego - uprażonego i rozbitego, jak powyżej

Metoda:

Z  papryczek chilli odcinamy ogonki (nie same gniazda - papryczki powinny pozostać zamknięte). Rozkrawamy wzdłuż i usuwamy nasionka. Kiedy już oczyścimy papryczki wrzucamy je do letniej, osolonej wody i moczymy przez 15-20 minut. 

Wszystkie powyższe składniki siekamy drobno a potem miażdżymy na pastę w dużym moździerzu albo blendujemy. 

Uwagii:

  • do blendowania najlepiej sprawdza się hinduski bądź azjatycki blender który ma ostrza w kształcie litery L. Europejski, który ma ostrza w kształcie litery V może potrzebować odrobinę mleka kokosowego by dać radę
  • obieranie chilli warto robić w rękawiczkach, by się nie poparzyć kapsycyną.

Comments

Popular Posts