Thoran z kapusty
Źródło: hinduska szkoła gotowania
Składniki:
- 250g kapusty, poszatkowanej
- kokos (1 kubek świeżo startego albo 0,75 kubka wiórek namoczonych przez 10 minut w gorącej wodzie)
- papryczka chilli, posiekane
- średnia cebula, posiekana
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól
Metoda:
Posiekaną kapustę spryskujemy wodą (tak ćwierć kubka) i dusimy pod przykryciem parę minut. Pięć do ośmiu, żeby lekko zmiękła. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Dusimy kolejne parę minut. Wariacje w miejsce kapusty:
- ziemniaki, marchew, burak - dodajemy więcej wody, tak pół kubka i dusimy póki nie wsiąkną całej wody
- okra, bakłażan, cukinia - nie dodajemy wody, przykrawamy na dwie-trzy minuty i dusimy, potem zdejmujemy przykrywkę i dusimy kolejne cztery-siedem minut
Comments
Post a Comment