Thoran z kapusty

Źródło: hinduska szkoła gotowania

Składniki:

  • 250g kapusty, poszatkowanej
  • kokos (1 kubek świeżo startego albo 0,75 kubka wiórek namoczonych przez 10 minut w gorącej wodzie)
  • papryczka chilli, posiekane
  • średnia cebula, posiekana
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól

Metoda:

Posiekaną kapustę spryskujemy wodą (tak ćwierć kubka) i dusimy pod przykryciem parę minut. Pięć do ośmiu, żeby lekko zmiękła. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Dusimy kolejne parę minut. Wariacje w miejsce kapusty:

  • ziemniaki, marchew, burak - dodajemy więcej wody, tak pół kubka i dusimy póki nie wsiąkną całej wody
  • okra, bakłażan, cukinia - nie dodajemy wody, przykrawamy na dwie-trzy minuty i dusimy, potem zdejmujemy przykrywkę i dusimy kolejne cztery-siedem minut

Comments

Popular Posts