Sałatka z truskawek i szparagów
Źródło: przepis własny
Składniki:
- truskawki; garść
- rukola, cztery garści
- orzeszki pinii, mała garść
- płatki migdałów, jak wyżej
- dwanaście szparagów
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- cytryna
- sól, pieprz, imponderabilia
- opcjonalnie: ocet z marakui
Metoda:
Szparagi obieramy, kroimy na kawałki i przesmażamy na patelni, wraz z solą i pieprzem, pod koniec dodając soku z cytryny. Truskawki kroimy na ćwiartki.
Na osobnej patelni prażymy bez tłuszczu orzeszki pinii i migdały. Pozwalamy wszystkim składnikom przestygnąć. W międzyczasie kwyrlokiem mieszamy ocet i oliwę, aż powstanie emulsja.
Na talerz układamy rukolę, na to truskawki i szparagi. Posypujemy orzechami i dodajemy ocet z oliwą.
Comments
Post a Comment