Sałatka z truskawek i szparagów

Źródło: przepis własny

Składniki:

  • truskawki; garść
  • rukola, cztery garści
  • orzeszki pinii, mała garść
  • płatki migdałów, jak wyżej
  • dwanaście szparagów
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól, pieprz, imponderabilia
  • opcjonalnie: ocet z marakui

Metoda:

Szparagi obieramy, kroimy na kawałki i przesmażamy na patelni, wraz z solą i pieprzem, pod koniec dodając soku z cytryny. Truskawki kroimy na ćwiartki.

Na osobnej patelni prażymy bez tłuszczu orzeszki pinii i migdały. Pozwalamy wszystkim składnikom przestygnąć. W międzyczasie kwyrlokiem mieszamy ocet i oliwę, aż powstanie emulsja.

Na talerz układamy rukolę, na to truskawki i szparagi. Posypujemy orzechami i dodajemy ocet z oliwą.

Comments

Popular Posts