Rasam
Źródło: jedna z hinduskich restauracji w podróży
Składniki:
- 50g toor dal
- 700g pomidorów
- 1 lyzeczka czarnego pieprzu
- 2 lyzeczki kminu rzymskiego
- 2 suszone papryczki chilli
- 1 zabek czosnku
- 1 lyzeczka czarnej gorczycy
- 8 lisktów curry
- 0,5 lyzeczki kukrkumy
- 1 lyzczeka pasty z tamaryndowca
- mielona kozieradka
- kolendra
- sól
- olej
Metoda:
Dobrze wypłukać groch, wrzucić do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Odsączyć i odłożyć na bok. W międzyczasie zmiksować pomidory w blenderze. Odłożyć na bok.
Na małej patelni prażymy (bez tłuszczu!) pieprz, kmin i chilli przez ok. minutę. Potem ugniatamy w moździeżu z czosnkiem.
Rozgrzewamy łyżkę oleju w garnku i wrzucamy gorczycę i liście curry. W momencie kiedy gorczyca zacznie strzelać zalewamy pomidorami. Uwaga - lubi pryskać, z tendencją do bardzo. Dodać kurkumę i kozieradkę i zagotować. Dolać 850 ml wody, wrzucić groch, masalę i pastę z tamaryndowca.
Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odcedzić, podawać przybrane świeżą kolendrą.
Comments
Post a Comment