Rasam

Źródło: jedna z hinduskich restauracji w podróży

Składniki:

  • 50g toor dal
  • 700g pomidorów
  • 1 lyzeczka czarnego pieprzu
  • 2 lyzeczki kminu rzymskiego
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 1 zabek czosnku
  • 1 lyzeczka czarnej gorczycy
  • 8 lisktów curry
  • 0,5 lyzeczki kukrkumy
  • 1 lyzczeka pasty z tamaryndowca
  • mielona kozieradka
  • kolendra
  • sól
  • olej

Metoda:

Dobrze wypłukać groch, wrzucić do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Odsączyć i odłożyć na bok. W międzyczasie zmiksować pomidory w blenderze. Odłożyć na bok. 

Na małej patelni prażymy (bez tłuszczu!) pieprz, kmin i chilli przez ok. minutę. Potem ugniatamy w moździeżu z czosnkiem. 

Rozgrzewamy łyżkę oleju w garnku i wrzucamy gorczycę i liście curry. W momencie kiedy gorczyca zacznie strzelać zalewamy pomidorami. Uwaga - lubi pryskać, z tendencją do bardzo. Dodać kurkumę i kozieradkę i zagotować. Dolać 850 ml wody, wrzucić groch, masalę i pastę z tamaryndowca.

Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odcedzić, podawać przybrane świeżą kolendrą.

Comments

Popular Posts