Placek odwracany z malinami

Źródło: przepis rodzinny

Składniki:

  • 350g mąki
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki śmietany
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • masło i tarta bułka do formy
  • 500g malin
  • cukier puder do posypania

Metoda:

  1. Umyć i dokładnie odsączyć maliny. Jajka ubić z cukrem na białą masę. Mąkę przesiaćdo miski z proszkiem do pieczenia. Połączyć z jajkami, dodać śmietanę. Wlać stopione masło i aromat. Wymieszać.
  2. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ułożyćna dnie przygotowane owoce. Zalać ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Po ok. 40 min sprawdzić patyczkiem i jeśli jest suchy, wyłączyć pikarnik. Po 15 minutach wyjąć placek na półmisek, odwracając formę i posypać cukrem pudrem.

Comments

Popular Posts