Placek odwracany z malinami
Źródło: przepis rodzinny
Składniki:
- 350g mąki
- 150g cukru
- 3 jajka
- 0,5 szklanki śmietany
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g masła
- masło i tarta bułka do formy
- 500g malin
- cukier puder do posypania
Metoda:
- Umyć i dokładnie odsączyć maliny. Jajka ubić z cukrem na białą masę. Mąkę przesiaćdo miski z proszkiem do pieczenia. Połączyć z jajkami, dodać śmietanę. Wlać stopione masło i aromat. Wymieszać.
- Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ułożyćna dnie przygotowane owoce. Zalać ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Po ok. 40 min sprawdzić patyczkiem i jeśli jest suchy, wyłączyć pikarnik. Po 15 minutach wyjąć placek na półmisek, odwracając formę i posypać cukrem pudrem.

Comments
Post a Comment