Pierniki dojrzewające

Źródło: przepis rodzinny

Składniki

  • 1kg mąki
  • 0,5l miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka smalcu
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 torebka gotowej przyprawy do piernika

Dodatkowo:

    • cynamon
    • imbir
    • gałka muszkatułowa
    • mielone goździki
    • kardamon

Metoda:

W rondlu rozpuszczamy miód, smalec i cukier. Mieszamy do chwili uzyzkania jednolitej masy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Do przestygniętej masy dodajemy jajka, mąkę, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz wszystkie przyprawy. Gotową przyprawę do pierników mieszamy z resztą przypraw tak by wyszło pół szklanki. Cały czas mieszamy ciasto na jednolitą masę.

Na koniec pozostaje nam oblizać łyżkę, przykryć ciasto ręcznikiem, zapakować w worek foliowy i odstawić na 4 do 5 tygodni w chłodne miejsce. Ciasto nie może być zbyt szczelnie przykryte.

Po czasie leżakowania pozostaje już tylko podzielić je na małe porcje, rozwałkować i wycinać za pomocą foremek różne wzory. Pierniki nie mogą być zbyt cieknie, bo staną się bardzo twarde.

Pieczemy je do 10 do 15 minut w temperaturze 180C. Gdy przestygnią nadają sie do ozdabiania.

Comments

Popular Posts