Pierniki dojrzewające
Źródło: przepis rodzinny
Składniki
- 1kg mąki
- 0,5l miodu
- 2 szklanki cukru
- 1 kostka smalcu
- 0,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 torebka gotowej przyprawy do piernika
Dodatkowo:
- cynamon
- imbir
- gałka muszkatułowa
- mielone goździki
- kardamon
Metoda:
W rondlu rozpuszczamy miód, smalec i cukier. Mieszamy do chwili uzyzkania jednolitej masy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do przestygniętej masy dodajemy jajka, mąkę, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz wszystkie przyprawy. Gotową przyprawę do pierników mieszamy z resztą przypraw tak by wyszło pół szklanki. Cały czas mieszamy ciasto na jednolitą masę.
Na koniec pozostaje nam oblizać łyżkę, przykryć ciasto ręcznikiem, zapakować w worek foliowy i odstawić na 4 do 5 tygodni w chłodne miejsce. Ciasto nie może być zbyt szczelnie przykryte.
Po czasie leżakowania pozostaje już tylko podzielić je na małe porcje, rozwałkować i wycinać za pomocą foremek różne wzory. Pierniki nie mogą być zbyt cieknie, bo staną się bardzo twarde.
Pieczemy je do 10 do 15 minut w temperaturze 180C. Gdy przestygnią nadają sie do ozdabiania.
Comments
Post a Comment