Murzynek z kardamonem
Źródło: przepis własny
Składniki :
- 7 łyżek zwykłej wody
- 250 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Metoda: Wodę, masło, cukier i kakao wkładamy do rondelka, ztapiamy na jednolitą masę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5-7 minut, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Gdy masa już będzie wystudzona wrzucamy do niej żółtka, miksujemy.Następnie dodajemy kardamon, partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę dobrze wymieszaną odstawiamy na chwilę. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, po czym dodajemy małymi porcjami do cista i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Przelewamy do formy ( u Ewy długosć formy 36 cm u mnie 16x29 ) uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 180ºC przez 40-45 minut. Po upieczeniu polewamy polewą.
Składniki na polewę :
- 3 łyżki masła
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany 18 %
Metoda: Masło rozstapiamy razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Wsypujemy kakao dobrze mieszamy ( najlepiej miotełką ), po chwili dodajemy śmietanę. Wszystko dokładnie i starannie mieszamy. Jeśli będzie mało słodka ( ale nie powinna ) można dodać cukru pudru.

Comments
Post a Comment