Makówki

Źródło: przepis rodzinny

Składniki:

  • 3 bułki kanapkowe - weki, względnie 12 bułek zwykłych
  • 60 dkg maku zmielonego,
  • 30 dkg cukru
  • 5cm laska cynamonu
  • 1/3 do 1/2 cytryny w plasterkach, w zależności od wielkości
  • 10 dkg obranych, umytych rodzynek
  • tyle samo posiekanych migdałów,
  • można jeszcze 5-6 szt migdałów gorzkich ze skórką utrzeć (opcjonalalnie)
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych i tyle samo cukru (opcjonalnie)
  • kadyzowana skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

Metoda:

Cukier i mak zalać wrzątkiem, na wolnym ogniu jeszcze parzyć około 1 godziny i czesto mieszać i dodawać laskę cynamonową oraz pozostałe składniki. Po przestudzeniu dodać kawałek masła.

Do miski wkładać plastry bułki i przelewać wystudzoną masą.

Comments

Popular Posts