Makówki
Źródło: przepis rodzinny
Składniki:
- 3 bułki kanapkowe - weki, względnie 12 bułek zwykłych
- 60 dkg maku zmielonego,
- 30 dkg cukru
- 5cm laska cynamonu
- 1/3 do 1/2 cytryny w plasterkach, w zależności od wielkości
- 10 dkg obranych, umytych rodzynek
- tyle samo posiekanych migdałów,
- można jeszcze 5-6 szt migdałów gorzkich ze skórką utrzeć (opcjonalalnie)
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych i tyle samo cukru (opcjonalnie)
- kadyzowana skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
Metoda:
Cukier i mak zalać wrzątkiem, na wolnym ogniu jeszcze parzyć około 1 godziny i czesto mieszać i dodawać laskę cynamonową oraz pozostałe składniki. Po przestudzeniu dodać kawałek masła.
Do miski wkładać plastry bułki i przelewać wystudzoną masą.
Comments
Post a Comment