Jagielnik
Źródło: nieznane
Składniki:
Ciasto:
- 200g kaszy jaglanej
- 1l mleka
- 60g masła
- 1 puszka mleka kokosowego
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki curku (można dać odrobinę więcej, bo ciasto jest mało słodkie)
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
Spód:
- 200g ciastek owsianych
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 50g masła
Metoda:
- W dużym garnku zagotować mleko z masłem i cukrem waniliowym (lub ekstraktem), przepłukać kaszę zimną wodą na drobnym sitku aby pozbyć się goryczki. Wrzucić do gotującego się mleka i gotować ok. 15 minut aż kasza wchłonie płyn. Dlać mleko kokosowe i jeszcze chwilę zostawić na ogniu. Potem przestudzić.
- Nagrzać piekarnik do 180C, w mięczyczasie pokruszyć ciastka owsiane. Wymieszać je z masłem i jogurtem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać masę ciasteczkową. Ugnieść mocno i podpiec 15 minut. Ostygniętą kaszę zblendować na gładką masę, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie. Na koniec dodać suszoną żurawinę.
- Masę przelać na podpieczony spód i piec przez co najmniej 45 minut. Gotowe przestudzić przez noc w lodówce, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Comments
Post a Comment