Jagielnik

Źródło: nieznane

Składniki:

Ciasto:

    • 200g kaszy jaglanej
    • 1l mleka
    • 60g masła
    • 1 puszka mleka kokosowego
    • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 0,5 szklanki curku (można dać odrobinę więcej, bo ciasto jest mało słodkie)
    • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
    • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
    • cukier puder do posypania

Spód:

    • 200g ciastek owsianych
    • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 50g masła

Metoda:

  • W dużym garnku zagotować mleko z masłem i cukrem waniliowym (lub ekstraktem), przepłukać kaszę zimną wodą na drobnym sitku aby pozbyć się goryczki. Wrzucić do gotującego się mleka i gotować ok. 15 minut aż kasza wchłonie płyn. Dlać mleko kokosowe i jeszcze chwilę zostawić na ogniu. Potem przestudzić.
  • Nagrzać piekarnik do 180C, w mięczyczasie pokruszyć ciastka owsiane. Wymieszać je z masłem i jogurtem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać masę ciasteczkową. Ugnieść mocno i podpiec 15 minut. Ostygniętą kaszę zblendować na gładką masę, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie. Na koniec dodać suszoną żurawinę.
  • Masę przelać na podpieczony spód i piec przez co najmniej 45 minut. Gotowe przestudzić przez noc w lodówce, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Comments

Popular Posts