Czerwona pasta curry

Źródło: Food at 52

Składniki:

  • 20-30 suszonych czerwonych papryczek
  • duża szczypta soli
  • 1.5 łyżki siekanego galangalu
  • 1.5 łyżki siekanych liści kafiru
  • 3 łyżki siekanej trawy cytrynowej
  • 1.5 łyżki korzeni kolendry
  • 6 łyżek siekanych czerwonych szalotek
  • 9 łyżek siekanego czosnku
  • 1 łyżeczka pasty krewetkowej
  • 3 łyżeczki nasion kolendry, uprażyć i zmoździerzyć
  • 1.5 łyżeczki nasion kminu, j.w.
  • 1 łyżeczka białego pieprzu

Metoda:

Usunąć nasiona z papryczek (w rękawiczkach!) i wymoczyć w gorącej wodzie. Klasycznie moczy się je około dziesięciu minut ale będzie wtedy pikantne. Wszystkie składniki szatkujemy a potem ścieramy w moździerzu na pastę. Alternatywnie mielimy w blenderze z odrobiną mleka kokosowego.

Comments

Popular Posts