Czerwona pasta curry
Źródło: Food at 52
Składniki:
- 20-30 suszonych czerwonych papryczek
- duża szczypta soli
- 1.5 łyżki siekanego galangalu
- 1.5 łyżki siekanych liści kafiru
- 3 łyżki siekanej trawy cytrynowej
- 1.5 łyżki korzeni kolendry
- 6 łyżek siekanych czerwonych szalotek
- 9 łyżek siekanego czosnku
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej
- 3 łyżeczki nasion kolendry, uprażyć i zmoździerzyć
- 1.5 łyżeczki nasion kminu, j.w.
- 1 łyżeczka białego pieprzu
Metoda:
Usunąć nasiona z papryczek (w rękawiczkach!) i wymoczyć w gorącej wodzie. Klasycznie moczy się je około dziesięciu minut ale będzie wtedy pikantne. Wszystkie składniki szatkujemy a potem ścieramy w moździerzu na pastę. Alternatywnie mielimy w blenderze z odrobiną mleka kokosowego.
Comments
Post a Comment