Ciemny piernik

Źródło: przepis rodzinny

Składniki:

  • 0,5 kg miodu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 kg margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 paczki przyprawy do piernika
  • 0,5 paczki cynamonu
  • 6 sztuk goździków
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 kg mąki
  • 1 paczka proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka sody
  • 4 jajka i 1 łyżka wody
  • sok z 1 cytryny
  • bakalie
  • 80 dag marmolady do przekładania.

Metoda:

Cukier lekko zrumienić, wlać mleko i wszystkie składniki podane ponad mlekiem.. Gotować około 20 minut aż powstanie syrop. Ostudzić.

Dodać wyszstkie sypkie składniki, jajka, łyżkę wody, sok z cytryny i bakalie. Wypiekać na dużej blasze. Po wypieczeniu przestudzić i przełożyć marmoladą.

Comments

Popular Posts