Ciemny piernik
Źródło: przepis rodzinny
Składniki:
- 0,5 kg miodu
- 0,5 kg cukru
- 0,5 kg margaryny
- 3 łyżki kakao
- 2 paczki przyprawy do piernika
- 0,5 paczki cynamonu
- 6 sztuk goździków
- 1 szklanka mleka
- 1,5 kg mąki
- 1 paczka proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka sody
- 4 jajka i 1 łyżka wody
- sok z 1 cytryny
- bakalie
- 80 dag marmolady do przekładania.
Metoda:
Cukier lekko zrumienić, wlać mleko i wszystkie składniki podane ponad mlekiem.. Gotować około 20 minut aż powstanie syrop. Ostudzić.
Dodać wyszstkie sypkie składniki, jajka, łyżkę wody, sok z cytryny i bakalie. Wypiekać na dużej blasze. Po wypieczeniu przestudzić i przełożyć marmoladą.
Comments
Post a Comment