Babka drożdżowa - topielec
Źródło: przepis rodzinny
Każdy lubi zapach i smak drożdżowego ciasta. Warto je zrobić podczas jednego z długich zimowych wieczorów. Sprawi wielką przyjemność wszystkim domownikom.
Składniki:
- 120g masła
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 50g drożdży
- cukier waniliowy
- tłuszcz do formy
- cukier puder
Metoda:
Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko. Wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy.
Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałki masło i roztoić je na małym ogniu. Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło. Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąką się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.
Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna). Po 15 minutach powinno wypłynąć na wierzch. Przytrzymać je ręką, zlaćwodę i bardzo delikatnie odsączyć. Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cuiker i cukier puder, znów wyrobić dłonią.
Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25cm. Termostat ustawić na 180C. Włożyć do formy ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 40-45 minutach pieczenia ciasto powinno być gotowe. Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem.
Comments
Post a Comment