Apfelstrudel

Źródło: przepis rodzinny

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 3 jaja
  • 1 szczypta soli
  • 1 buteleczka aromatu waniliowo-maślanego
  • 1 torebka proszku do pieczenia

Nadzienie:

    • 1 kg jabłek
    • 2 torebki cukru waniliowego
    • 30g migdałów siekanych (można zwiększyć do 200g)
    • 100g rodzynek (można zwiększyć do 200g)
    • cynamon

Metoda:

Wyrobić ciasto podatne na wałkowanie. Podzielić na dwie częsci i każdą rozwałkować na serwetce.

Utarte jabłka rozłożyć na dwie częsci równomiernie, cukier waniliowy, rodzynki i migdały rozsypać i poprószyć cynamonem. Zrolować i zacisnąć końce. Piec na natłuszczonej blasze przez 60 minut w temperaturze 200C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Comments

Popular Posts