Apfelstrudel
Źródło: przepis rodzinny
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 3 jaja
- 1 szczypta soli
- 1 buteleczka aromatu waniliowo-maślanego
- 1 torebka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 2 torebki cukru waniliowego
- 30g migdałów siekanych (można zwiększyć do 200g)
- 100g rodzynek (można zwiększyć do 200g)
- cynamon
Metoda:
Wyrobić ciasto podatne na wałkowanie. Podzielić na dwie częsci i każdą rozwałkować na serwetce.
Utarte jabłka rozłożyć na dwie częsci równomiernie, cukier waniliowy, rodzynki i migdały rozsypać i poprószyć cynamonem. Zrolować i zacisnąć końce. Piec na natłuszczonej blasze przez 60 minut w temperaturze 200C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Comments
Post a Comment